به گزارش پایگاه اطلاعرسانی شورای اسلامی شهر مشهدمقدس، دومین نشست از سلسله نشستهای «پای حرف مردم» با حضور جمعی از اعضای شورای اسلامی شهر مشهدمقدس در مسجد چهاردهمعصوم(ع) محله نوده برگزار شد.
· توجه به حاشیه شهر محدود به شهرکهای شهید رجایی و باهنر نشود
در ابتدای این جلسه، شهروندان ساکن در محله نوده و نمایندگان مردمی به بیان مسائل و مشکلات خود پرداختند و در ابتدا امام جماعت مسجد از اعضای شورای شهر مشهد خواست تا توجه به مناطق حاشیه شهر صرفا محدود به شهرکها و پهنههای مشخصی نشود چراکه محلاتی چون «نوده» نیز از مسائل و کمبودهای مختلفی رنج میبرند.
وی همچنین اشارهای هم به وضعیت نابسامان آرامستان محله نوده و لزوم پیشبینی خط اتوبوس از بلوار توس و خیابان نجف به قاسمآباد داشت.
· قطعهبندی اراضی بزرگ مقیاس؛ معضل محله نوده
یکی دیگر از شهروندان حاضر در جلسه نیز خواستار تقویت تعامل بیندستگاهی برای رسیدگی به مسائل حاشیه شهر شد و گفت: در این پهنهها شاهد قطعهبندی اراضی بزرگ مقیاس به زمینهای 50 متری و حتی کوچکتر هستیم که شبانه ساخته میشوند و این درحالی است که پس از ساخت هم نمیتوان بخاطر شرایط حاکم بر جامعه، نسبت به تخریب آنها اقدام کرد.
وی با بیان اینکه عمده ساکنان حاشیه شهر توان پرداخت هزینههای مربوط به پروانه و پایانکار را ندارند و از سوی دیگر فرآیندهای اخذ مجوز نیز زمانبر است، افزود: همین امر سبب شده تا شاهد ساختوسازهای غیرمجاز باشیم؛ ساختوسازهایی که برای دستگاههای خدماترسان دیگر همچون آب و برق و گاز و ... نیز مشکلات مختلف ایجاد کرده است.
این شهروند دغدغهمند با تاکید بر اینکه پیش از ساختوساز بناهای غیرمجاز باید چارهاندیشی مناسب در این خصوص داشت، گفت: جریمه، گرهگشای کار نیست و باید سیاستگذاری مناسبی در این موضوع صورت گیرد.
· نبود دبیرستان دخترانه؛ خلاء جدی و آسیبزا در محله نوده
رحمتی، دیگر شهروند محله «نوده» یا همان خیابان نجف در توس 65، از نبود دبیرستان دخترانه گلایه داشت و تصریح کرد: این محله بیش از 30 هزار نفر جمعیت دارد و نبود مدرسه سبب شده تا دختران ترک تحصیل کنند.
وی با اشاره به عدم پلاکگذاری منازل مسکونی که مشکل آدرسدهی برای ساکنان ایجاد کرده است، گفت: یکی دیگر از مسائل و مشکلات این محله، آسفالت معابر و نصب تجهیزات ترافیکی است که باید تدابیر مناسبی در این خصوص اندیشیده شود.
رحمتی با بیان اینکه در نجف 29 مرکز «رویش فرهنگی» شکل گرفته، افزود: در این بافت، شاهد کمبود سرانههای فرهنگی هستیم ولی متاسفانه شهروندان از این محل و زیرساخت فرهنگی پیشبینی شده نمیتوانند استفاده کنند و دربهای آن روی ساکنان بسته است.
· اراضی رها شده نیازمند ساماندهی و تدبیر مناسب است
حجتالاسلام مسعودی، از روحانیون ساکن در محله نوده، یکی از مسائل و مشکلات محله را زمینهای رها شده برخی دستگاهها عنوان کرد و گفت: این اراضی معضلات اجتماعی بسیاری داشته و مسئولان امر باید عزم جدی برای رسیدگی به این وضعیت داشته باشند چراکه امنیت ساکنان سلب شده است.
وی خواستار پیادهروسازی خیابان نجف شد و اظهارکرد: علیرغم اینکه اعتبار پیادهروسازی محله تخصیص یافته ولی عملیات اجرایی بخشهایی از آن آغاز نشده و یا نیمه کاره رها شده است.
حجتالاسلام مسعودی با اشاره به کتابخانهای که در مسجد امامرضا(ع)، واقع در توس 67 ایجاد شده، افزود: متاسفانه نهاد متولی، پای کار این فضای فرهنگی نیامد و فضای تعبیه شده، بلااستفاده مانده است.
فرسودگی ناوگان اتوبوسرانی در حاشیه شهر و نبود سایبان در محل ایستگاههای اتوبوس دیگر مسائل مطرح شده از سوی حجتالاسلام مسعودی بود و خواستار تعیین تکلیف پروژههای زودبازده و پیشران توسعه در حاشیه شهر شد.
· فقر فرهنگی؛ معضل اصلی حاشیه شهر
چوبدار از دیگر شهروندان محله نوده نیز مشکل اصلی این محله را «فقر فرهنگی» دانست و گفت: راه حل بسیاری از مسائل و مشکلات حاشیه شهر، توجه به مقوله فرهنگ است؛ شورای شهر با توجه به جایگاهی که برخوردار است، میتواند به این موضوع ورود کند و اقدامات سازندهای انجام دهد.
وی افزود: این اقدامات میتواند ساخت یک کتابخانه باشد یا ایجاد فضاهای ورزشی که سرانههای ورزشی و اجتماعی را ارتقاء بخشد.
عرض کم خیابان توس 65، ترافیک سنگین این معبر و آسفالت نشدن توس 63 دیگر مسائلی بود که در ادامه مطرح شد.
· عدم پاسخگویی شرکتهای خدماترسان به ساختوسازهای دارای مجوز
حسینی از بانوان حاضر در جلسه بود که با اشاره به پروانه ساختوساز که از شهرداری اخذ کرده، گفت: با وجود اخذ مجوز از شهرداری، شرکتهای خدماترسان اعم از آب و برق و گاز به منازل ما پاسخگویی نمیکنند و مدعی عدم صدور مجوز حفاری از سوی شهرداری هستند.
این مساله سبب شد تا شهردار منطقه با قید فوریت، در جلسه دستور حفاری را صادر نماید تا بتوان شبکه خدمات را ایجاد کرد.
· کمبود سرانههای درمانی
یکی از ساکنان این منطقه خواستار ایجاد درمانگاه در محله مهدیآباد شد و افزود: متاسفانه این محله در محدوده طرح تفصیلی قرار نگرفته و از پروژههای زودبازده نیز تنها یک پروژه شامل محله مهدیآباد شده است.
· حاشیهنشینی در مشهد، 12 درصد بیشتر از میانگین کشوری
خوشدل، عضو شورای اجتماعی محله نوده با بیان اینکه شورای ششم توجه ویژه به حاشیه شهر را در شعارها و برنامههای خود مطرح کرده، گفت: مشهدمقدس از حیث حاشیهنشینی، 12 درصد از کشور گستردگی بیشتری دارد؛ پس رفع مشکلات حاشیه شهر، مساله نخست ماست و باید به صورت جدی به آن پرداخته شود.
وی افزود: برنامه 4 ساله عملیاتی شهرداری هنوز درگیر کارگروههای تعاملی بوده و خروجی محسوسی نداشته است.
خوشدل با اشاره به کمبود سرانه آموزشی، اظهارکرد: در این محله زمین موقوفه مختص احداث مدرسه داریم ولی در بافت مسکونی قرار ندارد و به همین دلیل اجازه ساخت داده نمیشود.
وی بهای مجوزات ساختمانی را بسیار بالا و هم تراز قیمت زمین دانست و گفت: پرداخت چنین مبالغی در توان مردم نیست و همین امر سبب شده تا مردم به ساختوسازهای غیرمجاز رو بیاورند.
· 65 هکتار از محله نوده در طرح تفصیلی پیش بینی نشده است
موسوی از دفتر تسهیلگری محله نوده نیز به ارائه گزارشی از وضعیت محله پرداخت و تصریح کرد: در این محله فقط 3 معبر خاکی داریم که آسفالت نشدن آنها به دلیل مشکلات مالکیتی محقق نشده است.
وی با بیان اینکه محله نوده 33 هزار نفر جمعیت و 165 هکتار مساحت دارد، گفت: یکی از مسائل کالبدی و نوسازی این محله، اراضی موقوفه است که سبب شده خرید و فروش قولنامهای داشته باشیم.
موسوی با بیان اینکه طرح تفصیلی فقط 100 هکتار از مساحت محله نوده را دربر میگیرد، افزود: همین عدم پوشش طرحهای تفصیلی موجب شکلگیری ساختوسازهای غیرقانونی شده است؛ تولیدیهای سرشار و استعدادهای توانمندی در این محله داریم که توجه به آنها میتواند شکوفایی را به ارمغان آورد.
· تاکید بر تعامل شورای اجتماعی محلات و مساجد با دفاتر تسهیلگری
در ادامه این جلسه، سیدابراهیم علیزاده، رئیس کمیسیون ویژه ساماندهی حاشیه شهر شورای اسلامی شهر مشهدمقدس ضمن تسلیت دهه فاطمیه و سالگرد شهادت شهید «حاج قاسم سلیمانی»، اظهارکرد: محور و اساس جلسات «پای حرف مردم»، شنیدن مسائل و مشکلات شهروندان است تا در ادامه راه بتوانیم با سیاستگذاری و برنامهریزی مناسب، در جهت حل آنها گام برداریم.
وی با بیان اینکه شورای ششم با دو شاخصه مهم «جوان بودن» و «تخصص» فعالیت خود را آغاز کرده، گفت: نگاه و توجه مدیریت شهری در این دوره، معطوف به حاشیه شهر و توسعه پایدار است؛ اولین اقدام در این جهت هم تصویب پروژههای زودبازده در محلات هدف بازآفرینی و حاشیه شهر بود.
علیزاده خاطرنشان کرد: در لایحه بودجه 1401 هم توجه ویژهای به حاشیه شهر خواهیم داشت و محور توجه، همین بافتهای یاد شده است.
وی در ادامه از شورای اجتماعی محلات و هیات امناء مساجد محله نوده خواست تا در تعامل با دفاتر تسهیلگری نسبت به شناسایی و اولویتبندی نیازها اقدام کنند تا براساس این اولویتبندی، حل و فصل مسائل در دستورکار شهرداری قرار گیرد.
· تشریح پروژههای زودبازده محله نوده
ایمان فرهمندی، رئیس کمیسیون عمران، حملونقل و ترافیک شورای اسلامی شهر مشهدمقدس نیز در این جلسه با بیان اینکه پروژههای 10 میلیاردتومانی پیشران توسعه از بدنههای اجتماعی محلات حاشیه شهر استخراج میشود، گفت: ویژه محله نوده نیز 3 پروژه اصلی تعریف شده که در مطالبات مردمی نیز به آن اشاره و تاکید شد.
وی افزود: اولین پروژه، بازپیرایی آرامستان محله نوده است که 7 میلیاردتومان برای بهسازی و تبدیل آن به فضای سبز شهری اختصاص یافته و به منظور احداث چمن مصنوعی و رختکن در پارک واقع در انتهای توس 63 نیز 2 میلیاردتومان اعتبار درنظر گرفته شده است.
رئیس کمیسیون عمران، حملونقل و ترافیک شورای اسلامی شهر مشهدمقدس با بیان اینکه شورای ششم، علیرغم دشواریهای مختلف، رویکرد بودجه 1400 را در اصلاح بودجه تغییر داده، تصریح کرد: پروژههای سایر مناطق شهرداری که اولویت و ضرورت کمتری داشت را حذف کردیم و سعی شد از این طریق سهم حاشیه شهر از بودجه سال جاری را به 20 درصد برسانیم و 70 پروژه ویژه این پهنه به برنامههای شهرداری اضافه کردیم؛ 30 درصد از بودجه سال 1401 هم مختص حاشیه شهر خواهد بود.
فرهمندی در پاسخ به مطالبات شهروندان مبنی بر افزایش ناوگان حملونقل عمومی در این محله، گفت: امسال و سال آینده شاهد ورود اتوبوسهای جدید هستیم که بخش عمدهاز آنها در حاشیه شهر مورد استفاده قرار خواهد گرفت؛ در این شهر یکهزار و 700 دستگاه اتوبوس و مینیبوس مشغول فعالیت و خدماترسانی هستند که این تعداد باید به 2 هزار دستگاه برسد و در عین حال بضاعت مدیریت شهری هم محدود است.
وی درخصوص اتصال توس 63 و 65 نیز افزود: این اتصال در طرح تفصیلی شمالغرب که آماده شده و به زودی ابلاغ میشود، مورد توجه قرار گرفته است؛ محور اتصال در پشت بافت محله نوده دیده شده و براساس تاکید شورای شهر این امتداد باید تا میدان معراج تکمیل شود و با این اقدام، بخش زیادی از مسائل ترافیکی محله حل میشود.
فرهمندی درخصوص فواصل بین ایستگاههای اتوبوس خط 204 هم گفت: این موضوع را بررسی میکنیم ولی درحال حاضر فاصله ایستگاهها مناسب است؛ موضوع ایجاد خط اتوبوس به قاسمآباد را هم پیگیری خواهیم نمود.
وی با اشاره به طرحهای تفصیلی هم اظهارکرد: این طرحها باید حلال مسائل و مشکلات باشند ولی متاسفانه همه آنها با تراز منفی تهیه و ابلاغ شده که قابل قبول نیست؛ تراز منفی یعنی شهرداری باید از راههای دیگر کسب درآمد کرده و طرحهای تفصیلی را اجرایی کند.
فرهمندی ادامه داد: در بافتهای حاشیه شهر ممکن است که این طرحها تراز منفی داشته باشد ولی برای تمام پهنههای شهری این رویکرد مناسب نیست؛ ضابطه تفکیک را در طرحهای تفصیلی 150 مترمربع اعلام کردهاند ولی در بافت حاشیه شهر این متراژ باید از 50 تا 70 مترمربع آغاز شود که بتوان به شهروندان پاسخگویی کرد و شاهد ساختوساز ایمن باشیم.
· کمبود سرانههای آموزشی در «نوده» دردآور است
غلامحسین صاحبی، عضو کمیته نظارتی منطقه 2 شهرداری و دیگر عضو شورای شهر مشهد که در این جلسه حضور یافته بود، گفت: هرچه که بیشتر مسائل و مشکلات شهروندان را بشنویم، بیشتر به سمت حل و فصل آنها گام برمیداریم و با کمک یکدیگر بخشی از مشکلات را میتوان حل کرد.
وی کمبود سرانههای آموزشی و نبود دبیرستان در «نوده» را دردآور دانست و اظهارکرد: شایسته نیست که در دومین کلانشهر کشور، فرزندانمان به دلیل کمبود فضاهای آموزشی ترک تحصیل کنند و به تبع، هزاران آسیب اجتماعی دیگر برای آنها ایجاد شود.
صاحبی از ساکنان محله خواست که نیازهای آموزشی خود را مکتوب کرده و به شورای شهر ارجاع دهند تا پیگیری لازم را به عمل آوریم.
صاحبی افزود: شورای شهر و شهرداری وظیفه ساخت مدرسه ندارد ولی آمادگی داریم تا زمین مورد نیاز را، در کاربریهای آموزشی در اختیار نهادهای متولی قرار دهیم.
وی با اشاره به گلایه شهروندان از منازل فاقد پلاک، اظهارکرد: این موضوع باید هرچه سریعتر در دستورکار شهرداری قرار گیرد و تا پایان سال هیچ منزلی بدون پلاک نباشد.
صاحبی درخصوص وضعیت نامناسب آسفالت معابر هم گفت: طرح نهضت آسفالت را سال آینده در دستورکار قرار خواهیم داد.
عضو شورای شهر مشهدمقدس در پایان از شورای اجتماعی محله و دفتر تسهیلگری نوده خواست که مسائل و مشکلات خود را به صورت مکتوب به کمیته نظارتی ارائه دهند تا با حضور شهردار منطقه، ضمن بازدید، رفع مسائل و جمعبندی لازم در دستورکار قرار گیرد.
· شورای اجتماعی محلات و دفتر تسهیلگری مسائل و مشکلات را به شهرداری ارجاع دهند
حجت فرقانی، شهردار منطقه 2 نیز در این نشست از شورای اجتماعی محله و دفتر تسهیلگری خواست که در کنار شهرداری قرار بگیرند تا بهتر بتوان مسائل مختلف را پیگیری کرد.
وی همچنین گفت: شورای اجتماعی محلات و دفتر تسهیلگری تمام مسائل را فهرست کرده و به شهرداری ارجاع دهند تا در کمیته نظارتی مطرح شود و پس از آن بتوان در بودجه سال آینده مدنظر قرار گیرد.